Григор Димитров започна по възможно най-добрия начин участието си на Мастърс турнира в Синсинати, след като в първия си мач постигна отлична победа със 7:6(5), 6:4 над много тежък съперник в лицето на Фелисиано Лопес.

Досегашните драматични двубои между двамата и формата им към момента говореха за предстоящ труден мач пред българина, но на Централния корт на прекрасния комплекс в Синсинати българинът не остави никакви съмнения, че е по-класният от двамата.

Григор показа значително по-високо ниво от това, което демонстрира във Вашингтон и Монреал и закономерно постигна победа в два сета. Сервисът, който бе доста проблемен за българина в последно време, бе познатото оръжие от началните месеци на годината, а форхендът бе безпогрешен и постави основите за увереното представяне на българина.

Григор срещу труден и непобеждаван съперник в следващия кръг в Синсинати

По този начин Димитров, който през миналия сезон игра полуфинал в Синсинати, си осигури място в трети кръг, където негов съперник ще бъде Хуан Мартин Дел Потро.

До този момент българинът и испанецът си бяха разменили по две победи като последният им мач бе преди няколко седмици на полуфинал в Куинс, където Лопес победи в три сета.

От самото начало на мача им в Синсинати обаче Гришо демонстрира, че няма намерение отново да бъде от губещата страна. Лопес първи достигна до шанс за пробив в третия гейм, но след този момент, до края на първия сет определено Димитров бе по-увереният тенисист на корта. Той пропусна четири брейкбола в тази част, която трябваше да се реши в тайбрек. В него пък един минипробив бе достатъчен, за да осигури важния аванс на ракета №1 на България.

Във втората част предимството на Димитров бе по-осезаемо, той стигна до ранен пробив за 2:1, след което можеше да сложи край на мача още в подаването на съперника в деветия гейм. Все пак Григор трябваше да се справи на свой сервис и при четвъртия си общо мачбол сложи точка на двубоя за 7:6, 6:4.

Ето и в подробности как се разви двубоят:

Първи сет 7:6(5)

Мачът започна с хубав сервис гейм на Григор, в който началният му удар вървеше чудесно и той даде само една точка на съперника. Лопес обаче отвърна със същото.

Испанецът първи стигна до точка за пробив след форхенд в аут на българина за 30:40. Хубави начални удар и дълбоки форхенди обаче измъкнаха №11 в света и първото прекъсване дойде при 2:1 за него.

Лопес отвърна с гейм на 0, но пък сервисът на съперника му продължи да работи добре и той взе нов лесен гейм.

С няколко хубави ретура в шестия гейм и прекрасен минаващ от форхенд Григор на свой ред стигна до първия си брейкбол при 30:40. Последваха чудесни разигравания от Лопес, българинът не рискува и така ветеранът взе гейма за 3:3. В ключовия седми гейм Димитров започна с 0:30, но след това бе перфектен в следващите четири разигравания за 4:3. 

Първият сервис на Лопес се поизгуби, а след отличен бекхенд уинър Димитров стигна до два шанса за пробив при 15:40.Първият бе отразен с ас, а при втория сервис в тялото попречи на Григор да направи успешен ретур. Геймът продължи над 7 минути като хасковлията пропусна още един брейкбол, но Лопес все пак успя да задържи подаването си.

Отговорът бе възможно най-добрият - гейм на 0 за малко над минута игра и така Лопес трябваше да сервира за оставане в сета. Световният №34 се справи, но пък Григор отново показа, че се чувства все по-комфортно на свой сервис и с гейм на 0 си осигури минимум тайбрек.

След още един гейм на 0 се стигна именно до такъв. Той започна добре за Григор, който стигна до първи минипробив след грешка от форхенд на съперника за 2:0. И именно той се оказа ключов, защото до края на тайбрека българинът бе отличен на своето подаване, а това се отнасяше и за съперника му. Лопес отрази първите два сетбола, но на свой сервис Димитров не сбърка и след 7:5 дръпна в резултата.

Втори сет 6:4

Втората част започна с бърз гейм за Лопес, а след него Григор трябваше да се измъкне от ситуация 0:30. Той го направи, а след това постави съперника си в същата ситуация. След прекрасен минаваш от бекхенд Димитров си осигури три последоватлени брейкбола, а още първият бе реализиран с грешка на съперника.

Последва убедително затвърждаване на пробива преди Лопес, макар и трудно, да сложи край на българската серия.

Последва първият по-слаб гейм за Григор от дълго време насам като в него той направи първата си двойна грешка, а след още няколко неточности даде два брейкбола на съперника. В този момент обаче сервисът отново заработи и Димитров си взе гейма.

Последваха два гейма на 0, след които Лопес сервираше за оставане в мача. Григор опита още тук да сложи точка на спора като си осигури и мачбол. Фелисиано обаче се справи и накара българинът да сервира за мача. Гришо пропусна още два мачбола, но при общо четвъртия си успя да сложи точка на мача след 6:4 и малко над час и половина игра.