Григор Димитров откри по възможно най-добрия начин своя сезон на клей - с лесна победа с 6:3, 6:2 над сърбина Филип Краинович в мач от първия кръг на Мастърса в Монте Карло.

На "домашна" сцена Гришо демонстрира доста стабилна игра от дъното на корта с малко грешки в ударите си, а това, гарнирано с неубедителните изяви на съперника му, доведе до безпроблемен мач, завършил с българска победа след малко повече от час за радост на многобройните наши сънародници по трибуните в Монте Карло.

Григор имаше трудности в самото началото на двубоя, когато спаси три брейкбола на съперника. В последствие обаче българинът повиши нивото на играта си и постигна пробив за 3:1, който се оказа решаващ за изхода на първия сет.

Във втората част преимуществото на Гришо бе още по-голямо, той постигна два пробива, с които поведе с 5:1, а в последствие нямаше проблеми да сложи край на мача с 6:2.

Така българинът си осигури място във втория кръг, където задачата му ще бъде доста по-трудна - французинът Жил Симон, който в първи кръг победи Виктор Троицки.

Ето как се разви двубоят:

Първи сет - 6:3

Двубоят започна с много труден сервис гейм за Димитров, който бе изправен пред три брейкбола при 0:40. В този момент обаче в употреба влезе сервисът на българина, който затрудни максимално съперника и така Григор успя да се измъкне от трудната ситуация и да поведе с 1:0.

Григор демонстрира много търпелива игра в първия сервис гейм на съперника и на свой ред стигна до точка за пробив при 30:40. Краинович все пак съумя да вземе гейма си и да изравни резултата. Играта на българина обаче продължи да се подобрява, а доказателство затова бе лесно спечеления на 15 трети гейм.

Във втория сервис гейм на сърбина отново се стигна до 30:40, а този път Димитров не се смили, постигна пробив с перфектна игра от дъното на корта и поведе с 3:1. Пробивът бе затвърден след гейм на 30 и така резултатът набъбна на 4:1.

След два гейма на 0 за сервиращите Краинович бе поставен в ситуация да сервира за оставане в сета. С вълшебен бекхенд по правата Григор си заслужи бурни ръкопляскания, а след грешка от смач на Краинович се стигна до равенство. Сърбинът все пак спечели следващите две разигравания и прехвърли напрежението в Григор.

Решителният гейм започна лошо за българина с 0:30, а при 30:30 великолепен слайс бекхенд на мрежата от страна на Краинович остави Гришо без отговор и така сърбинът стигна до точка за връщане на пробива. Димитров обаче изчака търпеливо съперника си да сгреши в следващото разиграване, след което на свой ред се възползва от първия си сетбол и затвори сета след 6:3.

Втори сет - 6:2

Краинович откри втория сет с гейм в своя полза, но Григор набързо изравни, а в последствие стигна до три брейбола при 0:40. Сърбинът спаси първите два, но при третия изпрати лесна топка в аут и така пробивът за 2:1 бе факт.

Играта на Краинович се пропука тотално и серия от негови грешки, гарнирани със сигурна игра от страна на Гришо, доведоха до втори пробив за 4:1.

В тези моменти Григор бъркаше доста рядко докато Краинович допускаше солидно количество непредизвикани грешки, а затвърждаването на втория пробив не бе никакъв проблем за българската гордост.

Димитров стигна до мачбол още при подаването на Краинович, който все пак успя да спечели втория си гейм в мача и да накара Григор да сервира за спечелването на двубоя.

Сърбинът опита да остане още малко в мача, но Димитров нямаше такова намерение и с гейм на 30 сложи точка на мача.