Почти две години. Толкова мина от последния мач на Григор Димитров срещу Новак Джокович. Тогава на Мастърса в Париж българинът взе първия сет на сърбина с 6:4. Но както в почти всички случаи в тяхното съперничество, в крайна сметка Ноле ликуваше като победител след 6:2 и 6:3 в следващите сетове.

6 са победите на бившия №1 от 7 мача с българската гордост. В Мадрид през 2013 дойде един от големите мигове на Григор до този момент - победа в епичен мач, завършил 7:6(6), 6:7(8), 6:3 и първи и единствен до този момент успех над лидера в световната ранглиста.

Григор Димитров - Новак Джокович на Уимбълдън през 2014

източник: Gulliver/GettyImages

Е, в сряда следобед е време за епизод №8 от това вълнуващо балканско съперничество. Арена на срещата ще бъде един от най-старите и легендарни тенис клубове в света - "Куинс" в Лондон. Фазата, на която двамата се срещат е малко необичайна - втори кръг. Причината се крие във факта, че Джокович не е сред поставените, а жребият се оказа много тежък и за двамата. Тежък, защото с оглед на тенисистите, останали в долната половина, това изглежда като битка, която има потенциалът още тук да определи един от финалистите.

Причината Джокович да не е поставен е, че поради контузия в рамото той не игра във втората половина на 2017-а. Това доведе до спад в ранглистата, в която в момента е 22-и. Завръщането на корта през 2018-а започна много трудно, но в последните седмици сърбинът демонстрира, че постепенно се възвръща към онази форма, с която спечели 12 титли от Големия шлем.

Че трикратен шампион на Уимбълдън се чувства перфектно на тревата в Куинс Клъб едва ли е голяма изненада, но Ноле ни го напомни с лесната победа с 6:2, 6:1 над Джон Милман.

Само че перфектно на трева се чувства и Григор Димитров. Шампионът в Куинс от 2014-а имаше временен спад в мача си с Дамир Джумхур, който доведе до три сета, но в крайна сметка победата бе най-важното в случая. А от Григор сме свикнали да играе най-добре, когато е на най-високата сцена и срещу най-добрите, какъвто е Джокович.

Всъщност в единствения им мач на трева българинът показа ясно, че може да бъде напълно равностоен на добрия си приятел. Въпросният двубой е и най-болезнената загуба за Гришо - полуфиналът на Уимбълдън през 2014, когато двамата изиграха спиращи дъха четири абсолютно равностойни сета. След размяната на първите два 6:4, 3:6, Джокович спечели следващите два в тайбрек и така сложи край на участието на Димитров тогава, когато изглеждаше най-близо до титла от Големия шлем.

Неслучайно, когато наскоро бе попитан кой мач от кариерата си би искал да изиграе отново, хасковлията посочи именно онзи с Джокович. Е, да го изиграе пак е невъзможно, но пък може да вземе много сладък реванш като сега победи сърбина в повторната им среща в Лондон.

Двубоят може да се окаже и повратен за сезона на трева за Григор като цяло. При успех на четвъртфинал го очаква някой от французите Жулиен Бенето или Адриан Манарино, а за полуфинал Жереми Шарди или Франсис Тиафо. Качествени тенисисти, но такива, с които Григор може да се справи без проблем на любимата си настилка.

Ще успее ли българският тенисист да преодолее Джокович за първи път на трева? Отговорът ще разберем след 17 часа в ефира на MAX SPORT 1.