Френският тенис ас Ришар Гаске призна, че е дал положителна проба за употреба на кокаин, но обеща, че ще изтрие петното върху името си. 23-ят в световната ранглиста вероятно ще получи наказание от две години, след като се издъни на тест по време на Маями Мастърс през март.

„Б-пробата, отворена в края на месец март, потвърди позитивния резултат от А-пробата, взета същия ден,” заяви французинът. Той обаче не призна, че наистина е взимал наркотици:„Искам да докажа, че съм невинен, и да обясня всичко, когато му дойде времето.”

„Предвид сложността на случая, събирам доказателства за моята невинност и по-късно ще дам специално изявление,” добави един от най-добрите тенисисти в света.

Гаске, финалист от Уимбълдън 2007, каза, че се е подложил на независимо изследване, и резултатите от пробата от косата му „не са показали следа от кокаин”.

Френската тенис федерация обяви, че новината е „изненадала много всички”. Откакто е професионалист, вече седем години, Ришар Гаске е смятан за един от най-големите таланти в родината си. Най-високото му класиране в света е седмо място, като той има спечелени пет титли на сингъл и над четири милиона долара от наградни фондове.