Българската тенис звезда Григор Димитров беше безапелационен при старта на участието си на Мастърса в Париж и разнебити своя опонент Пабло Куевас с 6:0, 6:3 в мач от втория кръг. Така роденият в Хасково тенисист спечели за първи път срещу 34-ия в света уругваец и в следващия етап от надпреварата чака британеца Анди Мъри.

Григор, който се нуждае да стигне до финала във френската столица, ако иска да има шанс за финалния турнир в Лондон, имаше пълно превъзходство в двубоя, който можеше да приключи за по-малко от час заради малки отрязъци в старта на втория сет, когато Димитров определено се отпусна. Победата му донесе 90 точки за световната ранглиста и малко над 37 хиляди евро.

Началото на мача бе обещаващо за Григор. След безоблачен откриващ сервис гейм, в който Куевас не видя дори точка, набързо българинът поведе с 3:0. Впоследствие стигна и до две поредни точки за пробив, като реализира още първата от тях. Уругваецът притисна Димитров в следващия гейм и стигна до равенство, но допусна грешки в решителните мигове, което позволиха на хасковлията да затвърди аванса си до 3:0 с мощен ас.

Колебанията на южноамериканеца при началния удар завързаха следващата част, в която Гришо се нуждаеше от цели три точки за пробив, след като сам пропиля първите две от тях, пращайки топката в мрежата. При третата вече прошка нямаше и разликата продължи да набъбва след сервис гейм за нашия тенисист, в който Куевас стигна само до една-едничка точка - 5:0.

Заключителният гейм от първия сет протече с редки проблясъци на Куевас, който пак имаше проблеми с вкарването на първия си сервис. Уругваецът имаше шанс да спаси честта си, но бе разминат по невероятен начин от Григор, а по-късно Димитров показа страхотна къса топка по диагонала, за да спре отчаяната стратегия на противника си, който пробва да играе сервис-мрежа. Всичко приключи с двойна грешка на Куевас, която даде сета на хасковлията след само 25 минути игра.

Лесния старт на мача като че ли разконцентрира Гришо, който показа доста колебания в първия гейм на втория сет. Българинът допусна първата си двойна грешка още на старта, а след това грешки и от бекхенд, и от форхенд се настаниха в играта му. Отделно от това при него спадна и процентът на вкаран първи сервис, като единствено нестихващите неточности в представянето на Куевас не позволиха на южноамериканеца да се възползва. След четири опита за спечелването на на гейма Димитров най-сетне успя заради бекхенд по диагонала, който противникът изпрати в аут.

Куевас най-накрая се разписа в мача за 1:1, а в следващия гейм настъпи голяма криза в играта на Димитров. Сервисът му тотално изчезна и няколко зле контролирани удара донесоха на уругваеца първата му точка за пробив при аванс 40:15. Тук си пролича класата на българина, който се мобилизира и спаси двете поредни възможности да загуби подаването си, а след това взе и гейма.

Куевас тръгна уверено в четвъртия и с хубави комбинации поведес 3:0, но след това се респектира от печелившия бекхенд ретур на Григор. Уругваецът два пъти поред прати топката в мрежата, за да донесе на Димитров точка за пробив, който пък се възползва - 3:1.

Противникът опита да модифицира начина, по който посреща прецизните сервиси на българина, и започна да ги чака дълбоко зад основната линия. Макар че това му позволи да се задържи в гейма, накрая Димитров наложи волята си и поведе с 4:1.

Следващият гейм на практика беше подарък за Куевас, тъй като Григор опита няколко по-рискови удара, които бяха по-скоро за публиката и свършиха в мрежата. Когато подаването отново мина при българина, той беше безкомпромисен и се приближи само на гейм от спечелването на мача - 5:2.

Южноамериканецът получи още един гейм, в който съпротивата на Димитров бе сведена до минимум с цел да бъде избегнат срив при следващото сервиране на българина. Хасковлията се справи успешно и си осигури място на осминафиналите.