Отборът на Франция е само на една победа от шампионската титла в отборното първенство по тенис за мъже Купа Дейвис.

В ключовия мач на двойки в събота "петлите" в състав Ришар Гаске/Пиер-Юг Ербер надделяха над белгийската двойка Рубен Бемелманс/Йорис Де Лооре с 3:1 сета - 6:1, 3:6, 7:6(2), 6:4.

Така в неделя пред екзалтираната публика в Лил домакините се нуждаят от само една победа, за да достигнат до ценната титла.

Капитанът на Франция Яник Ноа изненада всички, когато в последния момент остави извън състава си Никола Маю и така се лиши от една от най-добрите двойки в света Маю/Ербер. Решението му обаче се оказа правилно и в първия си изобщо мач заедно Гаске и Ербер се справиха отлично.

Те започнаха двубоя вихрено, повеждайки с 5:0 като дори можеха и да затворят сета на 0.

Белгийците, за които изненадващо Давид Гофен не попадна в двойката, успяха да се съвземат и да вземат втория сет.

Ключов се оказа третият, в който Белгия водеше с 5:3, но сервирайки за спечелването на частта, допусна връщане на пробива. В тайбрека "петлите" бяха перфектни, а в четвъртата част единствен пробив за 4:3 бе достатъчен за победата.

В неделя е ред на мача между първите ракети Жо-Вилфрид Цонга и Давид Гофен. Ако Гофен успее да надделее, то всичко ще бъде решено в сблъсъка на вторите ракети - Лука Пуй-Стив Дарси. Разбира се, възможни са и промени в избора на двамата капитани.