Николас Алмагро бе на крачка да вземе първата си победа срещу своя сънародник Давид Ферер, но допусна обрат от 2:0 до 2:3 сета и отпадна на четвъртфиналите в Откритото първенство по тенис на Австралия след 4-6, 4-6, 7-5, 7-6(4), 6-2.

Това бе 13-ият мач помежду им, като световният номер 4 успя да запази 100-процентовия си актив срещу Алмагро както благодарение на сърцатата си игра от основната линия, така и заради контузията, която получи опонентът му в края на мача.

10-ият поставен в схемата тотално доминираше в първите две части, като Ферер трудно намираше отговор на мощните сервиси и удари от дъното на корта. Без особени проблеми Алмагро затвори всяка от тях с по 6-4.

В третия той отново стигна до пробив и дори имаше точка за спечелване на мача при 5-4 в своя полза, но я пропусна, а Ферер постигна два пробива и върна един сет.

В следващия Алмагро на два пъти имаше шанса да вземе мача на собствен начален удар, но съперникът отново спаси решителните точки, а в тайбрека бе безкомпромисен – 7:4. Петият сет бе просто формалност заради травмата, която получи Алмагро и трудното му придвижване по корта.

На полуфиналите Ферер ще се изправи срещу победителя от двубоя между световният номер 1 Новак Джокович и петият поставен в схемата Томаш Бердих.