Нашата тенис звезда Григор Димитров в понеделник може да се окаже 13-ият в световната ранглиста, с което да постави личен рекорд за най-високо класиране. Това можеше и да не се случи, ако днес Давид Ферер не бе победил Ернестс Гулбис в 1/8-финалите в Рим.

Испанецът се наложи с 6:2, 6:3 над темпераментния латвиец и ще играе срещу победителя от двойката Филип Колшрбайер (Германия) – Новак Джокович (Сърбия).

Така настоящият номер 5 в света на практика гарантира новата позиция на Григор. Единственият, който може да измести българина оттам, е утрешният му съперник Томи Хаас. Това е възможно обаче само ако германският ветеран стигне до финала в италианската столица.

Иначе Ферер започна ударно срещу Гулбис и много бързо осъществи два поредни пробива. Затвърждаването им му осигури комфортен аванс от 4:0, а Гулбис успя да отвюва едва два гейма и логично отстъпи първия сет.

Във втория сценарият се повтори – Ферер пак поведе с 4:0, но се отпусна в края и позволи на Гулбис да го пробие за 3:5 след серия от грешки. Испанецът обаче веднага показа прословутия си характер, като спечели подаването на съперника без да загуби точка и така приключи срещата за час и 11 минути.