Поставеният под номер 4 в схемата при мъжете Давид Ферер (Испания) постигна категорична победа над Оливие Рошу (Белгия) с 6-3, 6-4, 6-2 в мача от първия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Точно 1 час и 50 минути бяха необходими на испанеца, за да наниже общо 30 печеливши удари и да допусне само 17 непредизвикани грешки. Колебливият сервис на Рошу стана лесна плячка за Ферер, който реализира цели 6 пробива.

31-годишният испанец спечели 8 от първите си 9 мача за годината, като преди да дойде в Мелбърн, стигна до полуфиналите на турнира в Доха, а след това триумфира с титлата в Окланд. Преди две години пък той се нареди сред най-добрите четирима и на Аустрелиън Оупън, като по пътя си отстрани Рафаел Надал. В миналото издание на турнира Ферер стигна до 1/4-финалите, където загуби от Новак Джокович.

Първата по-сериозна изненада при мъжете поднесе 79-ият в света Андрей Кузнецов, който се справи с 11-ия поставен Хуан Монако – 7-6(3), 6-1, 6-1. 21-годишният руснак не бе печелил мач, преди да се появи на кортовете в австралийската столица, но съумя да пробие сервиса на аржентинския си опонент цели 9 пъти.

Поставеният под номер 23 Михаил Южни за втора поредна година пък отстрани представителят на домакините Матю Ебдън. Руснакът навакса пасив от два сета и спаси един мачбол при 4-5 в полза на австралиеца в третия сет, за да триумфира с 4-6, 6-7(0), 6,2, 7-6(4), 6-3.

Йежи Янович (Полша) пък дебютира на шампионата с победа над Симоне Болели (Италия) с 7-5, 6-4, 6-3, за да се изправи в следващия кръг срещу индиеца Сомдев Девварман, който надделя над Бьорн Пау (Германия) с 6-3, 6-2, 6-3.