Поставеният под номер 2 в основната схема Роджър Федерер спечели откритото първенство на Франция по тенис за първи път в своята кариера и по този начин влезе завинаги в историята на този спорт. Швейцарецът вече има в своята витрина и четирите трофея от надпреварите в „Големия Шлем”.

На финала на „Ролан Гарос” Федерер се наложи с 3:0 гейма (6:1, 7:6, 6:4) над 23-ия в схемата на турнира Робин Сьодерлинг (Швеция) след 115 минути игра.

Швейцарецът започна мача много уверено и спечели първата част само за 23 минути. Вторият сет бе прекъснат за малко, след като на корта нахлу зрител с швейцарския флаг. Той бе изведен от стюардите, а Федерер след инцидента загуби три поредни точки и Содерлинг изравни 2:2. Последва сигурна игра и на двамата в сервиса им и се стигна до тайбрек, който опитният Федерер спечели със 7:1. При 5:4 в третия сет швейцарецът се възползва от първия си мачпойнт и спечели двубоя. От десет срещи между двамата, швейцарецът все още няма загубен сет.

Така Федерер изравни постижението на Пийт Сампрас от 14 титли от Големия шлем и се превърна в едва шестия играч с четирите титли от „Големия Шлем”