Номер 1 в света Роджър Федерер (Швейцария) изтегли тежък жребий за Откритото първенство на Австралия по тенис. В първия кръг шампионът през 2004, 2006 и 2007 година ще се изправи срещу 36-ия в класацията на АТП руснак Игор Андреев.

Миналогодишният финалист има две победи в два мача срещу Андреев досега, но в последната срещу помежду им на осминафиналите на Откритото първенство на САЩ през септември Федерер трудно стигна до успеха с 6:7(5), 7:6(5), 6:3, 3:6, 6:3.

В горната четвърт на схемата заедно с швейцареца са местния любимец и финалист през 2005 година Лейтън Хюит, който е и бивш номер 1 в света, както и силният испанец Фернандо Вердаско и финаластът от 2006 година Маркос Багдатис (Кипър), съобщава БТА.

Поставеният под номер 6 Николай Давиденко от Русия също е в горната четвърт на схемата и може да играе срещу Федерер на четвъртфиналите.

Давиденко, четвъртфиналист през 2005, 2006 и 2007 година, започва срещу квалификант. Той спечели последните си две срещи срещу Федерер.

Шампионът през 2008 година Новак Джокович от Сърбия също е в горната част на схемата, но може да се срещне с Федерер най-рано на полуфинал. Третият поставен Джокович стартира срещу испанеца Даниел-Химено Травер.

Сред фаворитите във втората четвърт на схемата са още силният французин Жо-Вилфрид Цонга и финалистът от "Ролан Гарос" за миналия сезон Робин Сьодерлинг (Швеция).

Защитаващият титлата си Рафаел Надал от Испания има по-благоприятен жребий. Той започва срещу представителя на домакините Питър Лучак.

Първото по-сериозно препятствие за Надал може да дойде на четвъртфиналите срещу номер 5 в схемата Анди Мъри (Великобритания), който обаче досега никога не е преминавал четвъртия кръг в Мелбърн.

Третата четвърт от схемата също се очертава много оспорвана. В нея фаворити са номер 4 Хуан Мартин Дел Потро (Аржентина), номер 7 Анди Родик (САЩ) и номер 11 Фернандо Гонсалес (Чили). Шампионът от Откритото първенство на САЩ Дел Потро, който има проблеми с китката на ръката, стартира срещу Майкъл Ръсел (САЩ).

Четирикратният полуфиналист през 2003, 2005, 2007 и 2009 година Родик играе в първия кръг срещу Тимо де Бакер от Холандия, а финалистът през 2007 година Гонсалес среща Оливие Рошу (Белгия).