Роджър Федерер и Новак Джокович ще се изправят един срещу за място на финала на Откритото първенство на САЩ по тенис, след като преодоляха без особени трудности своите съперници на четвъртфиналите.

Бившият номер 1 в света отстрани Жил Мюлер от Люксембург в три сета - 7:6, 6:4, 7:6, а младият и талантлив сърбин се справи с друг бивш лидер на световната ранглиста - представителя на домакините Анди Родик, с 3:1 сета - 6:2, 6:3, 3:6, 7:6. Федерер и Джокович се срещнаха на полуфинала тук през миналата година.

Тогава швейцарецът се наложи, а след това спечели за четвърти пореден път титлата на Ю Ес Оупън. С успеха си над Мюлер, Федерер записа 43-та победа в Ню Йорк срещу само 4 загуби. Интересно е обаче, че бившият номер 1 успя да направи само един пробив срещу 130-ия в света Мюлер, като спечели два от сетовете (първия и третия) след тайбрек.

Швейцарският тенисист записва 18-и рекорден пореден полуфинал в турнир от Големия Шлем. Федерер има 12 титли от най-престижната верига, но нито една от година насам, когато триумфира точно в Ню Йорк. Джокович сломи съпротивата на местния любимец Родик, но имаше късмет в четвъртия сет, когато американецът бе само на две точки от спечелване на частта и предизвикване на решителен последен сет.

След края на срещата сърбинът се оплака, че Родик е настройвал публиката срещу него. "Преди мача Анди заяви, че уж имам 16 контузии, а продължавам да играя. Всички си помислиха, че симулирам и се преструвам на контузен, а не е така. Това никак не беше хубаво. По отношение на двубоя си с Федерер сърбинът каза, че бившият номер 1 е фаворит. "В момента Роджър е като ранен звяр. Иска по-бързо да се върне на трона", каза Джокович, който има само две победи при шест загуби от швейцареца.