Роджър Федерер спечели тенистурнира в Мадрид от веригата Мастърс, след като на финала надделя над световния номер 1 Рафаел Надал с 2:0 сета - 6:4, 6:4.

По този начин Федерер извоюва първа титла за 2009-а година. Освен това бившият лидер в световната ранглиста сложи край на серията на Надал от 33 поредни победи на любимата му червена настилка.

Това е и първа победа на швейцареца над настоящия лидер в света от 2007-а година насам. Федерер има едва 7 победи над Надал в 20 срещи. Швейцарският тенисист загуби последните пет дуела с испанеца, включително и три финала от Големия шлем.

Интрига имаше в края на втория сет, когато Федерер сервираше за мача, но бе пред прага на пробив след 15:40. Той обаче успя да спаси двете топки за пробив, а след това спечели при втория си мачбол.

Така Надал се прости с надеждата да стане първият тенисист - печелил първите три турнира на червено от сериите Мастърс.Той извоюва победата в Монте Карло и Рим. Поражението в Мадрид е едва пето на клей за световния номер 1 от 2005-а година насам.