Петкратният шампион Роджър Федерер (Швейцария) се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Вторият поставен Федерер победи с 6:3, 7:5, 7:6(3) номер 22 в схемата хърватски гигант Иво Карлович.

27-годишният швейцарец допусна само 7 непредизвикани грешки и не даде нито една възможност на съперника си за пробив в мача, за да стигне до успеха след 1:43 час игра. 208-сантиметровият хърватин наниза 22 аса, но най-силното му оръжие в турнира досега беше до голяма степен неутрализирано от швейцареца.

Петкратният шампион спечели първия сет, след като реализира пробив в четвъртия гейм. Втората част вървеше равностойно, но в 11-ия гейм Федерер взе четири поредни точки срещу сервиса на Карлович и отново проби. В третият сет се стигна до тайбрек. Федерер набързо поведе с 5:2 и реши мача в своя полза.

Швейцарецът, който пласира 39 печеливши удара, загуби само три точки на първи сервис и завърши успешно 13 от 16-е си излизания на мрежата.

Федерер, който се класира на 21-ия си пореден полуфинал на Турнир от Големия шлем и търси рекордна 15-а титла, ще играе срещу победителя от мача между номер 4 Новак Джокович (Сърбия) и 24-ия Томи Хаас (Германия).