Роджър Федерер стана за пети пореден път шампион на Откритото първенство по тенис на САЩ. Швейцарецът не остави никакви шансове на своя опонент във финала Анди Мъри и го съкруши за по-малко от два часа с 6:2, 7:5, 6:2. С този трофей Федерер се нареди до легендата Бил Тилдън (през 1924г.) с пет поредни титли в Ню Йорк, а само едно отличие го дели от Пийт Сампрас във вечната ранглиста на най-титулуваните тенисисти. Сампрас има 14, а Федерер е с 13. Швейцарецът е и първият човек в историята, печелил по пет пъти два турнира от Топ 4 – US Open и Уимбълдън. Освен останалото, Роджър няма загуба в Ню Йорк вече цели 34 мача.

Още от първата минута на финалния двубой срещу Мъри Роджър Федерер показа, че смята да приключи бързо битката, бе извънредно агресивен и показа тенис от най-силните си дни, за да опровергае всички критици. Той приключи поредния цикъл турнири от Големия шлем с победа, макар да отстъпи титлата в предишните три от Голямата четворка.

Федерер имаше 36 печеливши точки (уинъри), срещу едва 16 на шотландския си съперник. Той взе и седем от десетте си точки за пробив и използва всеки шанс, за да стигне до успеха. Мъри игра най-добре във втория сет, когато имаше възможност дори да обърне резултата, но опитът и класата на швейцареца се оказаха твърде сериозни за преодоляване.

Роджър Федерер ще прибере 1,5 милиона долара от наградния фонд, а Мъри ще получи милион. Шампионът взе и ключовете от чисто нов луксозен Лексъс, а благодарение на точките, спечелени от второто място Мъри ще се качи на четвърта позиция в световната ранглиста. За шотландеца, който за първи път игра финал на Големия шлем, това ще е най-доброто класиране до момента.

„След такава година, това означава страшно много за мен. Чувствам се страхотно. Нямам намерение да остана с 13 трофея, така че тази цифра не ме притеснява. Тенисът в момента е в невероятен прогрес, има страхотни състезатели, обичам да играя. За нас играчите да бъдем в Ню Йорк е страхотно чувство, прекарахме две невероятни седмици,” заяви при награждаването си Федерер.