Роджър Федерер тръгна по пътя към поредната си титла от Големия шлем с победа над Максимо Гонзалес на Ю Ес Оупън с 6-3, 6-0, 6-3.

Вторият в световната ранглиста се надява, че още един успех на „зеления килим“ ще спаси сезона му. Швейцарската ракета отстрани Гонзалес за 82 минути и продължи към втория кръг на шампионата, където ще се изправи срещу Тиаго Алвес от Бразилия. През този сезон Федерер има необичайно за него само две титли, а на Аустрелиън оупън и Уимбълдън не успя да защити титлите си.

На Олимпиадата в Пекин бившият номер едно изгуби на сингъл в мъчителен четвъртфинал от Джеймс Блейк, но все пак отми срама на двойките, където спечели златен медал заедно със сънародника си Станислас Вавринка. Федерер сподели, че след спечелването на олимпийското злато желанието му за игра се е върнало.

„Златният медал на двойки ме зареди страхотно много“, каза швейцарецът. „Той наистина ме вдъхнови и се надявам, че ще се представя добре тук. Това е незабравим спомен. Беше невероятно да слушам националния химн и да споделя този момент с приятеля ми“, добави още Федерер.