Втората ракета в света Роджър Федерер сподели, че повече никога няма да чувства натиск, след като в поредния си опит спечели за първи път Ролан Гарос.

27-годишният швейцарец обяви, че вероятно това е една от най-големите му победи. С успеха си срещу Робин Содерлинг на финала Федерер изравни постижението на Пийт Сампрас от 14 титли от Големия шлем. В тази връзка швейцарският тенисист смята, че натискът върху него ще намалее неминуемо и може да играе спокойно през останалата част от кариерата си. Федерер загуби последните си три финала на Ролан Гарос от Рафаел Надал, който бе отстранен в четвърти кръг от Содерлинг в сегашното издание.

„Поздравления за забележителния ви турнир", обърна се към скандинавеца Федерер.

Победителят също така изказа специална благодарност към феновете. „Не бих спечелил трофея без вашата помощ”, заключи Федерер.

Спокойният и усмихващ се Содерлинг каза, че е загубил от „най-добрия играч в историята”. „Вчера с моя треньор Магнус Норман се шегувахме, че никой не може да ме бие 10 пъти подред”, каза Содерлинг, който беше губил всичките 9 мача срещу Федерер преди днешния финал.