Роджър Федерер (Швейцария) и Гаел Монфис (Франция) се класираха за полуфинал на турнира по тенис Мастърс 1000, който се провежда в Париж и е с награден фонд 2,75 милиона евро /3 857 698 щатски долара/. Преди тях това направиха Микаел Лодра (Франция) и шведът Робин Сьодерлинг, които оформят първата полуфинална двойка.

Федерер победи Юрген Мелцер (Австрия) с 6:1, 7:6 (7:4) и се класира за полуфинал в парижкия Мастърс за първи път. В предишните си три участия швейцарецът отпадаше нещастно все на четвъртфинал. С тази победа, както и с успехите си на турнирите в Стокхолм и Базел, Федерер записа 12-а поредна победа. Той беше бурно аплодиран в първия сет, който откри с ас и спечели само за 20 минути.

Федерер, който реализира 18 аса и 33 уинъра в този мач, ще срещне на полуфиналите Гаел Монфис, миналогодишен финалист. След като загуби само три точки в първия сет, във втория Федерер срещна малки трудности срещу мобилизиралия се австриец. Мачът вървеше наравно, стигна се до тайбрек, където Мелцер направи голяма грешка, дала предимство на швейцареца. При 4:4 от много лесно воле той прати топката в мрежата. След това за Федерер нямаше проблем да контролира мача.

Монфис пък се справи с поставения под номер 3 Анди Мъри (Великобритания) с 6:2, 2:6, 6:3. За 29-годишният Мелцер това е трето поредно поражение от Федерер през 2010-а година, като във всичките им досегашни двубои той не е печелил дори и сет.

Мъри тръгна лошо в първия сет, като определено имаше затруднения със сервиса. В петия гейм на този сет Монфис направи решителния пробив, като преди това 23-годишният шотландец направи две поредни непредизвикани грешки.

Самият Мъри обясни поражението си днес и с мача срещу Марин Чилич в предишния кръг, който го изтощил доста. "Просто си легнах в 3.00 след полунощ и нямаше как да се възстановя напълно. Оттам пък и целият ми режим на игра се наруши, обясни Мъри след като беше видно, че в третия сет няма възможности да се противопостави на Монфис.