Номер две в света Роджър Федерер от Швейцария се класира за полуфиналите на турнира от сериите Мастърс на червени кортове в италианската столица Рим с награден фонд 2,75 милиона евро. Федерер победи квалификанта Миша Зверев от Германия със 7:6(3), 6:2 за 88 минути.

Първата част премина без пробиви, макар че швейцарецът пропусна два сетбола при подаване на Зверев в десетия гейм. В тайбрека Федерер навакса изоставане от 0:2 точки, след като спечели седем от следващите осем разигравания и затвори сета.

Във втората част швейцарецът доминираше изцяло. Той поведе с 4:0, пропиля два мачбола в седмия гейм, но веднага след това приключи срещата при собственото си подаване.

Федерер беше изключително стабилен при собствен сервис, като не даде нито една възможност за пробив на съперника си. Така швейцарецът ще срещне миналогодишния шампион Новак Джокович от Сърбия с амбицията да стигне за трети път в кариерата си до финала на надпреварата в Рим след 2003 и 2006 година.

Номер три в схемата Джокович победи по-рано днес петия поставен Хуан Мартин дел Потро от Аржентина с 6:3, 6:4 след 96 минути игра.