Швейцарецът Роджър Федерер победи Хуан Мартин Дел Потро с 3:6,7:6,2:6,6:1,6:4 в полуфинален мач на откритото първенство на Франция по тенис. На финала Роджър Федерер ще играе с шведа Робин Сьодерлинг.

Това е четвърти пореден финал на Ролан Гарос на Роджър Федерер - номер 2 в световната ранглиста, който се надява на победа след загубите в предишните три финала от испанеца Рафаел Надал.

На 27 години Роджър Федерер в неделя ще има историческия шанс да спечели единствения турнир от Големия шлем, който липсва в колекцията му, и да изравни рекорда на американеца Пийт Сампрас от 14 победи в турнирите от Големия шлем.

След елиминирането на водача в световната ранглиста Рафаел Надал и на сърбина Новак Джокович швейцарецът Федерер е големият фаворит на сегашния Ролан Гарос.

Пред 15 000 зрители на Централния корт и след 3 часа и 29 минути игра Роджър Федерер стигна до победата, но след като имаше големи проблеми в първите три сета.

„Това е мач, който ще остане дълго в съзнанието ми, каза Федерер. Дел Потро игра отлично, а освен това се държеше и приятелски по време на мача. На финала едва ли ще бъде по-различно - Сьодерлинг е играч от същия тип, както Дел Потро”.