Роджър Федерер отпадна на четвъртфиналите на турнира по тенис за мъже от сериите Мастърс в Монреал с награден фонд 3 милиона долара.

Номер 1 в света загуби драматично в три сета 6:7 (5), 6:1, 6:7 (3) от поставения под номер 7 французин Жо-Вилфрид Цонга.

Загубата след повече от 150 минути игра прекъсна серията от 21 поредни победи на швейцареца, който по-рано през годината спечели турнирите на клей в Мадрид и Париж и триумфира с шеста титла на Уимбълдън. Последната загуба на Федерер до момента бе в Рим на 2 май от сърбина Новак Джокович.

Цонга, който често е сравняван с Мохамед Али заради външния си вид, изоставаше с 1:5 в трети сет, но успя да спечели следващите пет гейма. В тайбрека французинът постигна неочаквана победа победа със 7:3 и с това си осигури място на полуфиналите.

Номер 2 в света Рафаел Надал загуби с 6:7 (5), 1:6 от Хуан Мартин дел Потро от Аржентина. В първия сет на четвъртфиналния мач Дел Потро, поставен под номер 6, изоставаше с 2:5, но успя да се добере до тайбрек и да спечели със 7:5. Номер 2 в света Надал не оказа никаква съпротива на аржентинеца във втория сет и загуби след 78 минути игра.

В другите четвъртфинални мачове поставеният под 3 британец Анди Мъри победи Николай Давиденко (Русия) с 6:2, 6:4, а номер 5 Анди Родик (САЩ) надигра сърбина Новак Джокович с 6:4, 7:6 (4).

На полуфиналите Жо-Вилфрид Цонга ще се изправи срещу Анди Мъри, докато Анди Родик ще срещне Хуан Мартин дел Потро.