Роджър Федерер и световният номер 1 Рафаел Надал без проблеми се класираха за 1/4-финалите на Мастърса в Монте Карло.

Швейцарецът се нуждаеше от само 58 минути, за да изхвърли от турнира чеха Лукаш Росол с 6:4, 6:1. Мачът иначе тръгна обещаващо за опонента на рекордьора по титли от Големия шлем, като още във втория гейм той реализира пробив за 2:0. Скоро след това обаче опитният Федерер стабилизира подаването си и сервис геймовете му се превърнаха в почти протоколни. Така се стигна до 8-ия гейм, в който Росол взе едва една точка на собствен начален удар и логично пробивът бе върнат.

Геният от Базел затвърди брейка с нов убедителен сервис гейм, а след това отново проби Росол, за да вземе първия сет. Оттам нататък играта на чехът тръгна стремглаво надолу и във втората част той изобщо не можа да затрудни швейцареца, който му даде само един гейм.

Федерер и Надал безкомпромисни в Монте Карло

източник: Gulliver/Getty Images

Надал от своя страна убедително надделя над Андреас Сепи, като приключи 1/8-финала с 6:1, 6:3 за час и 15 минути на корта. Италианецът загуби подаването си още в първия гейм, а в третия допусна нов пробив, за да може Рафа да дръпне с 4:0. Това набързо лиши от интрига първата част, докато втората бе малко по-равностойна. Надал проби във втория гейм, но Сепи успя да върне пробива за 3:4. Отговорът на испанеца бе мълниеносен и още в следващия гейм той отново възстанови преднината си 5:3. В последния гейм от мача Сепи дори не успя да вземе точка.

В следващия кръг Надал ще играе срещу своя сънародник Давид Ферер, който по-рано днес елиминира Григор Димитров. Федерер пък застава на пътя на французина Жо-Вилфред Цонга.