Номер 2 в света Роджър Федерер заяви, че спасената точка за пробив в осмия гейм на третия сет е била решаваща за победата срещу германеца Томи Хаас.

 

27-годишният Федерер обърна Хаас в петсетова драма с 6:7(4), 5:7, 6:4, 6:0, 6:2 след 3:07 часа игра и се класира за четвъртфиналите на Открито първенство на Франция по тенис.

 

Швейцарецът беше на ръба на елиминацията от Ролан Гарос, след като изоставаше с 0:2 сета, 3:4 гейма и 30:40, когато направи изключителен печеливш удар от форхенд, за да спаси брейкбола и сложи началото на серията от девет поредни спечелени гейма.

 

„Когато направих този форхенд при 3:4 в третия сет, с които спасих брейкбола, почувствах, че това може да бъде повратната точка в мача. Така и стана. До края атмосферата беше страхотна и успях да стигна до обрата”, заяви Федерер, който е финалист в турнира в последните три години.

 

„Томи игра страхотно, а аз имах трудности да вляза в мача. Той сервираше добре, а моите ретури на вървяха. В тези моменти просто се нуждаех от някой лош негов гейм. Победата в пет сета ми дава допълнителна информация и мотивация за следващите мачове”, каза още швейцарецът.

 

Той си пожела да срещне американеца Анди Родик на четвъртфиналите, срещу когото има 18 победи в 20 мача. За целта Родик трябва да преодолее представителя на домакините Гаел Монфис.