Бившият номер 1 Роджър Федерер (Швейцария) се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис в родния си град Базел с награден фонд 891 хиляди долара.

Федерер, който се стреми към трета поредна титла от надпреварата, победи във втория кръг финландеца Ярко Ниеминен със 7:6(6), 7:6(1) в повторение на миналогодишния финал.

Швейцарецът обаче се поизмъчи срещу 29-ия в света Ниеминен, след като направи доста грешки от форхенд, допусна три пробива и не беше на обичайното си ниво но мрежата.

Вторият сет също стигна до тайбрек, но в него швейцарецът нямаше проблеми и даде само една точка на съперника си, за да триумфира за 96 минути.

На четвъртфиналите Федерер ще се изправи срещу италианеца Симоне Болели, който се справи с Марсел Гранолерс (Испания) с 6:4, 6:2.

Третият поставен Хуан Мартин Дел Потро (Аржентина) също продължава напред след 6:3, 6:3 над участващия с "уайлд кард" представител на домакините Стефан Боли.

Дел Потро не даде нито една възможност за пробив на съперника си и затвори мача за 65 минути.

За място на полуфиналите аржентинецът ще срещне шестия Игор Андреев.

Номер 2 Давид Налбандян имаше доста трудности, но все пак успя да се справи с белгийския квалификант Кристоф Флийген с 6:4, 5:7, 7:6(4) за 2.24 часа.

Налбандян направи 11 аса, а в следващия кръг ще срещне друг квалификант Бенямин Бекер (Германия).

Четвъртият в схемата Джеймс Блейк (САЩ) пък преодоля сет дефицит, за да отстрани испанеца Оскар Ернандес с 6:7(4), 6:2, 6:4.

На четвъртфиналите Блейк ще играе с друг испанец Фелисиано Лопес.