Петима спортисти влизат в битка за наградата Спортист №1 на България за 2019 година, пише вестник "България днес".

Организаторите на традиционния вот разкриха, че това ще бъде една от най-интересните анкети сред журналистите. Право на гласуване имат действащи представители на спортни медии. Те публикуват своите класации Топ 10, от които ще бъдат излъчени призьорите.

Григор Димитров ще гони за трети път наградата след 2014-а и 2017-а. Той се прероди през втората половина на сезона. Най-добрият български тенисист достигна до 1/2-финала на Откритото първенство на САЩ. Според изданието именно той е фаворит. 

Сериозна конкуренция ще бъде биатлонистът - Владимир Илиев. Той спечели исторически сребърен медал от световното първенство в дисциплината 20 километра индивидуално. За последно представител на зимните спортове е печелил класацията през 2006-а. Тогава световните шампиони във фигурното пързаляне - Албена Денкова и Максим Ставийски бяха избрани за №1.

Друг представител на зимните спортове - Алберт Попов, също e жестока конкуренция. Алпиецът влезе два пъти в десетката на състезания в слалома.

Божидар Андреев напомни за най-добрите години на българските щанги. Той стана категорично европейски шампион и остана трети в двубоя на световното първенство.

Точно преди 20 години Гълъбин Боевски беше избран за най-добър спортист на България.

Ивет Лалова продължава да бъде сред най-добрите лекоатлети в света. Тя направи силен сезон, а апогеят бе седмото място от световното първенство в Доха на 200 метра. За пръв път в историята на анкетата и феновете ще имат роля в избора на победител. Засега организаторите пазят в тайна как точно ще става това. Церемонията ще се състои в средата на декември. Очаква се тя да бъде свързана с предстоящите летни олимпийски игри в Токио през следващата година.