Стив Джонсън успя да защити титлата си от единствения АТР клей турнир в Северна Америка, този в Хюстън. В изцяло американски финал Джонсън победи сънародника си Тенис Сандгрен със 7:6(2), 2:6, 6:4.

Така Джонсън се превърна в първия американец с две поредни титли в Хюстън след Анди Родик през 2001 и 2002. По пътя към титлата Джонсън отстрани петима свои сънародници - Ернесто Ескобедо, Франсис Тиаго, Джон Иснър, Тейлър Фриц и Сандгрен, за да спечели своята трета АТР титла. Първата дойде в Нотингам през 2016-а.

"Значи много за мен да спечеля тук. Това е един от най-добрите турнири през годината. Имаш атмосферата на местния клуб, всичко си върви с нея. Хората са прекрасни, всички са замесени в турнира, което го прави толкова специален. Винаги съм щастлив да се върна тук и да започна моя клей сезон."

Победата бе много емоционална за Джонсън, чийто баща Стив Джонсън-старши, почина преди 11 месеца. Финалът в Хюстън през 2017-а бе последният мач, който бащата видя на своя син. Затова и сълзите потекоха след последната точка в мача.

Само след няколко дни Джонсън ще има много щастливо събитие, тъй като ще се ожени за приятелката си Кендал Бейтман.

До този момент той и Сандгрен не бяха играли помежду си на АТР ниво, но Тенис бе печелил двата им мача на по-ниските нива.

Първият сет предложи изключителна битка, в която Джонсън надделя в тайбрек. Той имаше и три шанса за пробив в първия гейм на втория сет. Само че Сандгрен ги отрази и използва увереността, за да пробие на два пъти, с което да вкара мача в решителна трета част.

В него Джонсън използва своя по-голям опит и при 4:4 проби, след което сервирайки за мача, отрази брейкбол и с първия си мачбол сложи край на двубоя.