Хърватският тенисист Марин Чилич спечели първа титла в кариерата си от сериите Мастърс, след като триумфира на финала на турнира в Синсинати с награден фонд 5 милиона долара. Поставеният под номер 12 тенисист надделя с 6:4, 7:5 над водача в схемата Анди Мъри.

С успеха и 15-ата титла като професионалист хърватинът се гарантира завръщане в топ 10 на световната ранглиста, в която от днес ще бъде девети. 

Чилич поведе с 5:2 по пътя си към успеха в първия сет, а във втората част реализира единствения пробив за 6:5, след което затвори мача с първата си възможност при собствен сервис. Хърватинът имаше по-малко от 15 часа за почивка след тежкия полуфинал срещу Григор Димитров, в който изоставаше с 2:4 гейма в решаващия трети сет, но стигна до обрат, а двубоят завърши малко след 1:30 часа след полунощ местно време.

"Знаех, че ще имам шансове, ако играя добре. Още вчера не бяха много уморен след полуфинала. Беше тежък мач (срещу Димитров), но се чувствах добре физически, въпреки влажността и напрежението с позитивните и негативните емоции, което коства много енергия. Легнах си в около 4:00 часа и станах малко преди 11:00."

"Това ми беше достатъчно, за да се възстановя. Играх добре срещу Анди. Подаването ми вървеше. Вкарах много важни сервиси в ключовите моменти. Показах и характер във втория сет, когато той започна да играе по-добре. Със сигурност това е една от важните победи в кариерата ми", каза шампионът Откритото първенство на САЩ през 2014 година.

Той не показа признаци на умора, докато Мъри, за когото това беше 11-и мач в последните 15 дни, не показа най-доброто си ниво и не успя да се нагоди добре към променливите условия заради вятъра. Британецът, който през миналата седмица защити олимпийската си титла в Рио де Жанейро, прекъсна серията си от 22 поредни победи. Той не успя да спечели 40-а титла в кариерата си и 13-а от сериите "Мастърс".

"Условията днес бяха тежки заради вятъра. Ако бях започнал мача по-силно, може би нещата щяха да се развият по-добре. Имах възможност за пробив в първия му сервис-гейм и преднина от 30:0 в неговия следващ, но не се възползвах. След това допуснах два пробива и вече изоставах прекалено много, за да търся обрат в първия сет. При всички случаи съм доволен от представянето си. Не очаквах да стигна финал, когато дойдох тук. Направих няколко добри мача и седмицата е позитивна за мен. Сега искам да си почина в следващите дни", коментира Мъри. /БТА