В периода между 2013-а и 2016-а една тенис легенда имаше сериозни трудности. Роджър Федерер така и не можеше да спечели 18-а титла от Големия шлем, а големите му съперници Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри все по-често успяваха да го надиграят. Маестрото имаше проблеми и с контузии, а мнозина специалисти смятаха, че славните дни на швейцареца са безвъзвратно в миналото.

Само че великият шампион имаше други намерения и през 2017-а отново показа защо е смятан за най-великия тенисист за всички времена - титли от Australian Open и Уимбълдън, три трофея от Мастърс турнири и общо 7 купи.

А доминацията му продължи и в началото на 2018-а, след като Роджър спечели отново първия турнир от Големия шлем, правейки трофеите си от най-елитните надпревари 20! И логично в главата на шампиона се завъртяха мисли за поредното велико постижение - отново да се качи на върха на световната ранглиста, превръщайки се в най-възрастния №1 в историята на АТР. Е, нямаше как те да не го изкушат и в последния момент Федерер прие поканата на организаторите за участие на силния турнир в Ротердам. И задачата бе ясна - три победи и място на полуфинал, което би значело швейцарецът да изпревари Рафа Надал и на 36 години отново да бъде №1 в света. Две от тях вече бяха постигнали - срещу Рубен Бемелманс и Филип Колшрайбер. И така, в петък вечер е ред на последната крачка. Препятствието се нарича Робин Хаасе, първата ракета на домакините, който през миналата седмица спечели титлата на двойки в София. 

До този момент Федерер е спечелил и двата мача помежду им без да загуби дори сет.

При успех, ФедЕкс ще се качи на върха за първи път от 4 ноември 2012, 5 години и 106 дни след като за последно бе под №1, както и 14 години, след като швейцарецът за първи път бе на върха - на 2 февруари 2004.

Двубоят му с Хаасе е тази вечер от 20:30 часа българско време и ще бъде предаван по Mtel Sport 1.

Това обаче далеч не е единственият интересен мач в Ротердам в петък. Във втория мач от програмата на четвъртфиналите, около 15-16 часа, Григор Димитров ще се изправи срещу Андрей Рубльов в опит за втори път в кариерата си да стигне до полуфиналите в холандския град.

До този момент двамата са си разменили по една победа като и двата двубоя бяха в последните месеци. Рубльов изненадващо победи Димитров в три сета на US Open, а Гришо взе реванш с успех в третия кръг на Australian Open. Световният №5 започна в Ротердам с трудни победи над Юичи Сугита и Филип Краинович, а сега ще трябва да се справи и с много мощния и атакуващ тенис на руския талант.

Евентуалният му съперник на полуфиналите пък ще се определи от първия двубой в програмата - в него от 13:30 часа излизат Томаш Бердих и Давид Гофен. 

Програмата завършва с мача между Андреас Сепи и Даниил Медведев, който стартира след края на Федерер - Хаасе. Всички мачове ще бъдат в ефира на Mtel Sport 1.