Двукратният шампион и водач в основната схема Новак Джокович (Сърбия) се класира за полуфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай с награден фонд 7 милиона долара.

Сърбинът победи Бърнард Томич (Австралия) със 7:6(6), 6:1 за 87 минути и записа 15-а поредна победа. Джокович ще се опита да спечели титлите в Пекин и Шанхай за трети път в кариерата си след 2012 и 2013 година. Преди миналата седмица той за шести път триумфира в китайската столица като загуби само 18 гейма в пет мача. Джокович е в серия от 22-3 в Шанхай.

Преди двубоя с Томич сърбинът нямаше повече от четири загубени гейма в един сет от финала на Откритото първенство на САЩ срещу Роджър Федерер. 22-годишният Томич спаси два сетбола при 4:6 в тайбрека, след което номер 1 в света спечели с 8:6 точки. Сърбинът нямаше проблеми във втория сет, в който поведе с 5:1.

"Беше много добър първи сет. Показахме качествен тенис и двамата. Особено Бърнард беше страхотен. Започнах втория сет с пробив, което ми вдъхна увереност", заяви 28-годишният Джокович. За място на финала той ще играе срещу номер 3 в схемата Анди Мъри (Великобритания), който разгроми петия поставен Томаш Бердих (Чехия) с 6:1, 6:3 за 79 минути. Мъри доминираше изцяло в срещата и завърши с 8 аса и 4 пробива. Джокович има 19 победи и 9 загуби в двубоите срещу Мъри. /БТА