Номер 3 в света Новак Джокович (Сърбия) се класира за четвъртфиналите при дебюта си на турнира по тенис в австралийския град Сидни с награден фонд 484750 долара. Водачът в схемата Джокович, който през следващата седмица ще започне защитата на титлата си на Откритото първенство на Австралия, разби французина Пол-Анри Матийо с 6:1, 6:2.

Сърбинът през миналата седмица отпадна на старта на надпреварата в Бризбейн от латвиеца Ернестс Гулбис, но този път не допусна изненада в първия си мач. "В Бризбейн не успях да тренирам достатъчно и не можах да свикна с условията. Тук положенишето е различно.

Ще се радвам, ако изиграя повече срещи и стигна възможно най-далеч. Това ще ми помогне да се подготвя по-добре за най-голямото състезание в Австралия за годината", каза Джокович. Най-големият проблем за събрина беше жегата от 36 градуса. "Много е топло. Мисля, че днешният ден беше най-горещият, откакто съм в Австралия. Бърза победа винаги е добра при тези условия", каза Джокович.

Сърбинът ще срещне Марио Анчич от Хърватия за място на полуфиналите. Анчич отнесе във втория кръг седмия поставен Томи Робредо (Испания) с 6:2, 6:1. Четирикратният шампион в надпреварата и местен любимец Лейтън Хюит победи събрина Янко Типсаревич със 7:5, 6:4. Хюит, победител тук през 2000, 2001, 2004 и 2005 година, ще срещне поставения под номер 4 Давид Налбандян (Аржентина) на четвъртфиналите.

Налбандян, който дебютира в Сидни, се справи без особени затруднения с Мишел Льодра (Франция) с 6:1, 6:3. Напред продължава и третият поставен Жо-Вилфрид Цонга (Франция). Миналогодишният финалист от Откритото първенство на Австралия разби италианеца Симоне Болели с 6:4, 6:1.

Любопитното е, че Цонга триумфира на двойки в Сидни през миналия сезон, а сега се опитва да спечели трофея и на сингъл. Французинът ще играе срещу финландеца Ярко Ниеминен, който отстрани участващия с "уайлд кард" миналогодишен финалист Крис Гучоне (Австралия) със 7:6(8), 6:4. Французинът Жереми Шарди поднесе изненадата на втория кръг, след като победи номер 5 Игор Андреев (Русия) с 6:4, 4:6, 6:4.