Защитаващият титлата си Новак Джокович от Сърбия изрази огромното си разочаровани от начина, по който отпадна на четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия.

21-годишният Джокович се отказа заради физическо неразположение в следствие на голямата горещина в двубоя срещу американеца Анди Родик при резултат 7:6(3), 4:6, 2:6, 1:2 след 2:29 часа игра.

Под жаркото слънце и температура от около 35 градуса сърбинът се държеше до началото на третия сет, когато при 2:1 в своя полза поиска медицински таймаут заради топлинен удар. Ноле се опита да продължи, но в крайна сметка беше принуден да се откаже, след като взе само един от следващите осем гейма.

„Получих крампове по цялото тяло. Чувствах се много зле. Условията бяха изключително тежки. Разочароващо е да отпаднеш по този начин. Понякога обаче не можеш да се бориш срещу тялото си. Отказах се, защото просто не можех да продължа”, заяви Джокович след срещата.

Така за четвърти път сърбинът се отказа в срещи от турнири от Големия шлем. Преди това той направи това през 2005 година срещу аржентинеца Гилермо Кория във втория кръг на Ролан Гарос, през 2006 срещу испанеца Рафаел Надал на четвъртфиналите също в Париж и през 2007 година на полуфиналите на Уимбълдън отново срещу Надал.

„Честно казано, не знаех, че той не се чувства добре, докато не поиска медицинска помощ. Сигурно е разочароващо за него да отпадне по този начин и да не може да защити титлата си. Съчувствам на Новак в този момент”, коментира ситуацията Родик, който за четвърти път се класира на полуфиналите на Откритото първенство на Австралия след 2003, 2005 и 2007 година.