Номер 2 в света Новак Джокович (Сърбия) се класира за финала на турнира от сериите Мастърс в испанската столица Мадрид с награден фонд 3,7 милиона евро. Джокович победи трудно бразилеца Томас Белучи с 4:6, 6:4, 6:1 за 2:09 часа.

Така 23-годишният сърбин записа 31-а поредна победа от началото на годината и се изравни с легендата Бьорн Борг (Швеция) на второто място по този показател. Лидер остава великият Джон Макенроу (САЩ) с 42 последователни успеха на старта на сезон 1984 година.

Джокович трябваше да покаже характер, за да запази серията си. Той изоставаше със сет и 1:3 гейма във втория, но стигна до обрат. След 4:4 сърбинът взе пет поредни гейма, с което изравни резултата в сетовете и поведе с 3:0 в третата част. До края на мача той даде още само гейм на съперника си, за да триумфира.

В търсене на шестата си титла за сезона той ще се изправи срещу миналогодишния шампион и номер 1 в света Рафаел Надал (Испания).

„Кралят на клея” Надал, който е в серия от 37 поредни победи на червено, ще търси пред родна публика реванш за загубите от Джокович на финалите на турнирите на твърди кортове от сериите Мастърс в Индиън Уелс и Маями по-рано през годината.