Водачът в схемата Новак Джокович (Сърбия) отпадна на полуфиналите на турнира по тенис в австралийския град Сидни с награден фонд 484 750 долара.

Участващият с "уайлд кард" Джокович, който през следващата седмица започва защитата на титлата си на Откритото първенство на Австралия, загуби от финландеца Ярко Ниеминен с 4:6, 6:7(3), информира БТА. Така 21-годишният сърбин пропусна възможността да измести Роджър Федерер (Швейцария) от второто място в световната ранглиста.

Левичарят Ниеминен, 40-и в класацията на АТП, се възползва от множеството грешки на Джокович и постигна първа победа срещу съперника си в три мача.

"Разочарован съм от представянето ми в този мач. Форхендът ми не вървеше. Има и такива мачове. Той игра по-силно и заслужено спечели. Условията също не бяха добри, имаше вятър, който ме затрудни", каза Джокович.

Ниеминен проби в деветия гейм, след което затвори първия сет за 47 минути при собственото си подаване.

Във втората част двамата бяха солидни на сервис и се стигна до тайбрек, който финландецът спечели със 7:3 точки и на финала ще търси втора титла в кариерата си срещуаржентинеца Давид Налбандян.

Поставеният под номер 4 Налбандян се справи без особени проблеми с 6:4, 6:3 срещу шампиона от надпреварата на двойки за миналата година Ришар Гаске (Франция).

Аржентинецът, който дебютира на турнира в Сидни, се нуждаеше от 81 минути, за да достигне до 20-ия финал в кариерата си. 27-годишният Налбандян е спечелил 9 титли досега.

Полуфинални срещи на турнира по тенис за мъже с награден фонд 484750 долара:

Ярко Ниеминен (Финландия) - 1-Новак Джокович (Сърбия) - 6:4, 7:6(3)

4-Давид Налбандян (Аржентина) - Ришар Гаске (Франция) - 6:4, 6:3