Новак Джокович (Сърбия) ще защитава титлата си на турнира от сериите "Мастърс" на червени кортове в италианската столица Рим с награден фонд 2,75 милиона евро.

Поставеният под номер 3 Джокович се класира на финала, след като обърна втория в схемата Роджър Федерер (Швейцария) с 4:6, 6:3, 6:3 след 2:10 часа игра.

Федерер доминираше в първия сет, в който реализира единствения пробив в деветия гейм. Втората част започна отново с превес на швейцареца, който поведе с 2:0 с четвъртия си пореден спечелен гейм.

Малко по-късно обаче заваля и мачът беше прекратен при 2:1 за номер 2 в света, информира БТА. След подновяването на играта Федерер, финалист в турнира през 2003 и 2006 година, спечели подаването си и поведе с 3:1. След това обаче той загуби пет поредни гейма и позволи на Джокович да изравни резултата в сетовете.

В третата част швейцарецът отново стартира по-добре и дръпна с 3:1. Сърбинът обаче се разигра и до края на мача не даде нито гейм на съперника си, за да триумфира.

На финала Джокович ще срещне победителя от мача между номер 1 в света и трикратен победител в турнира през 2005, 2006 и 2007 година Рафаел Надал (Испания) и номер 12 Фернандо Гонсалес (Чили), който е по-късно днес.