Испанецът Рафаел Надал и сърбинът Новак Джокович ще спорят за титлата на турнира Ю Ес Оупън, след като постигнаха победи в полуфиналните мачове съответно над Михаил Южни и Роджър Федерер.

Надал смаза Южни с 6-2, 6-3, 6-4, за да достигне първия си финал на Ю Ес Оупън. Световният номер едно нямаше проблем с руснака и го победи за 2 часа и 13 минути. "За мен е мечта да играя за първи път финал на най-големия централен корт в света", заяви Надал, който отпадаше на полуфиналите в последните две години. "От години давам най-доброто от себе си и съм много доволен", добави испанецът.

В другия полуфинал, който беше далеч по-оспорван, Новак Джокович си извоюва победа над носителя на 16 титли от Големия шлем Роджър Федерер. Третият поставен ликува в мача си срещу швейцареца след 5-7, 6-1, 5-7, 6-2, 7-5. Джокович, който спаси два мачбола на Федерер, преди да стигне до мечтания финал сподели:

"Ще помня този мач до края на живота си. Не само, защото спечелих срещу един от най-добрите играчи за всички времена, а и заради това, че успях да се върна в мача и да спечеля този трилър в края. Горд съм от себе си. Има много емоции. Бях твърде изтощен, за да ги покажа в края на мача". "Имам чувството, че съм изоставил нещо, когато загубя мач, а съм имал мачбол. Но това не бе финала, а ако се беше случило там щях да съм още по-разочарован. Това са единствените добри новини", добави загубилият Федерер.