Швейцарецът Станислас Вавринка се класира за финала на турнир от сериите "Мастърс" за първи път в кариерата си и от понеделник ще дебютира в топ 10 на световната ранглиста.

22-годишният Вавринка отстрани номер 6 в схемата Анди Родик (САЩ). Мачът продължи само 15 минути, а американецът се отказа в началото на четвъртия гейм при 0:3 заради болки в гърба, след като успя да вземе само четири от първите 17 разигравания.

Така швейцарецът стана първият непоставен, класирал се за финала в Рим, след испанеца Феликс Мантия, който през 2003 година спечели титлата след успех на финала над настоящия номер1 Роджър Федерер (Швейцария).

Вавринка ще бъде на рекордното в кариерата си десето място от понеделник, когато за първи път от 1973 година насам двама швейцарци ще бъдат в топ 10 на мъжкия тенис.

На финала Вавринка ще се изправи срещу номер 3 Новак Джокович, който отстрани чеха Радек Щепанек.

Щепанек, който вчера изхвърли Федерер от борбата за трофея след два тайбрека, се отказа заради контузия на китката на ръката, след като загуби първите седем гейма в мача за 34 минути.

Джокович е шампион от Откритото първенство на Австралия през този сезон, а Вавринка ще търси първа титла в кариерата си.