Поставеният под номер 3 в основната схема на Откритото първенство на Австралия сръбски тенисист Новак Джокович победи с 3:0 сета (75:, 6:3, 7:6) номер 1 в света Роже Федерер от Швейцария. По този начин Ноле детронира миналогодишния победител в турнира и на финала ще се изправи срещу французина Жо-Вилфред Тсонга.

Мачът започна равностойно, но в седмия гейм Федерер проби подаването на Джокович. При резултат 5:4 Роже сервираше за спечелването на сета, но тогава сърбинът успя да върне пробива, а след това Ноле проби още веднъж световния номер 1 и по този начин спечели първия сет със 7:5.

Във втория сет Джокович беше още по категоричен и го взе с 6:3 гейма. Новак проби на два пъти подаването на швейцареца. Играта на Федерер не вървеше през тази част и основните му оръжия – форхендът и сервисът – изневериха в ключовите моменти от сета. Федерер успя да върне един пробив в края, но той не се оказа достатъчен за обрат и сърбинът поведе с 2:0.

В третия сет двамата сервираха много силно и при 6:6 гейма се стигна до тайбрек. Федерер успя първи да пробие сервиса на Джокович, но сърбинът бързо върна равенството, а при 6:5 за Новак, световният номер едно сервира за оставане в мача, но сърбинът направи решителен пробив и спечели тайбрека със 7:5, а по този начин и мача.