Щампионът в последното издание на Купа Дейвис в този формат на турнира ще бъде определен в последния трети ден на финала. Това стана ясно, след като в съботния двубой на двойки Пиер-Юг Ербер и Никола Маю успяха да победят Мате Павич и Иван Додиг в четири сета - 6:4, 6:4, 3:6, 7:6(3).

Двубоят противопостави изключителни майстори на двойковата надпревара и съвсем очаквано предложи страхотен тенис на зрителите на "Стад Пиер Муроа" в Лил.

След този успех "петлите" намалиха пасива си на 1:2 победи, което означава, че двубоите на сингъл в неделя ще определят шампиона в отборната надпревара.

В петък Борна Чорич победи Жереми Шарди, а Марин Чилич се справи с Жо-Вилфрид Цонга, с което хърватите дръпнаха с две победи.

Затова и успехът на двойки бе абсолютно задължителен, а Ербер и Маю демонстрираха защо са едни от най-добрите тандеми в света.

По един пробив реши първите два сета. В третия "петлите" отново пробиха първи и така се виждаха победители. Само че хърватите отказаха да се предадат без бой и след 5 поредни гейма от 1:3 вкараха двубоя в четвърти сет.

В него драмата бе пълна. Още в първия гейм Ербер и Маю отразиха три брейкбола. При 5:4 пък се стигна до 0:40 при сервис на Павич и съответно три мачбола. В този момент публиката изобщо не позволяваше двубоят да продължи. Все пак Павич показа характер и донесе успеха в гейма. Стигна се до тайбрек, в който все пак Франция надделя и така остави интригата за неделя.

В решителния ден първи е мачът на първите ракети, в който един срещу друг трябва да излязат Жереми Шарди и Марин Чилич. Възможно е обаче френският капитан Яник Ноа да направи промени и да вкара в игра Лука Пуй.

Във втория двубой, ако се стигне до такъв, ще играят Жо-Вилфрид Цонга и Борна Чорич.