Два големи финала ще зарадват феновее на тениса в неделния ден. Причината е, че именно в него ще разберем имената на шампионите на двата турнира от сериите АТП 500 в Хале и Куинс.

Това са двете най-елитни надпревари на трева преди Уимбълдън и да ги спечелиш значи много. А до двата финала за трофея като че ли стигнаха най-заслужаващите.

На "Гери Вебер Оупън" в германския град Хале сблъсъкът за трофея противопоставя Роджър Федерер и Александър Зверев, които през тази седмица показаха много солиден тенис и заслужиха да си оспорват първото място.

Федерер започна сезона на трева със загуба в първи кръг в Щутгарт от Томи Хаас, но на любимия си турнир в Хале все още не е загубил сет, въпреки че в полуфинала с Карен Хачанов трябваше да спасява два сетбола. Така Федерер е много близо до рекордна девета титла от Хале, а тя би била и четвърта за него през сезона след уникалния старт и триумфите за него на Аустрелиън Оупън и на Мастърсите в Индиън Уелс и Маями. Швейцарецът е 3:0 във финали през 2017 година, но това се отнася и за германския му съперник, който спечели титлите в Монпелие, Мюнхен и на Мастърса в Рим.

Независимо от изхода на мача пък ще имаме историческо събитие за турнира в Хале - или 35-годишният Федерер ще се превърне в най-възрастния шампион в 25-годишната история на турнира или 20-годишният Зверев в най-младия.

За Маестрото това е невероятният 140-и финал на ниво АТП като в тях има 91 победи.

До този момент бившият №1 и според мнозина специалисти бъдещ №1 имат 2 мача помежду си като са си разменили по една победа. Интересното обаче е, че успехът на Зверев дойде на полуфиналите в Хале преди година.

В последните 12 месеца обаче и двамата повишиха значително нивото на своя тенис, което ни гарантира много интересен мач. Неговото начало е в 14 часа и ще бъде предаван пряко по Mtel Sport 2.

В същото време в Куинс двамата, които си заслужиха място на финала се казват Марин Чилич и Фелисиано Лопес. Те демонстрираха най-качествена и постоянна игра, възползваха се от ранните отпадания на фаворитите Анди Мъри и Стан Вавринка, и в крайна сметка извървяха целия път до неделната битка.

В последните месеци Чилич играе отлично, а сервисът му е още по-голямо оръжие на тревните кортове. За цялата седмица той е дал едва 10 точки на първи сервис на съперниците си. На полуфинал пък бе победен отлично играещия Жил Мюлер.

От другата страна обаче Чилич ще има един тенисист, който просто обожава да играе на трева и има невроятно чувство към топката на тази настилка. За наше съжаление Фелисиано Лопес стигна до финала с изключителна игра срещу Григор Димитров, но трябва да признаем, че успехът му бе заслужен.

През миналата седмица Лопес загуби финала в Щутгарт от Лука Пуй, а сега ще търси своята шеста титла в кариерата.

Чилич води с 5:2 в преките двубои като е спечелил последните 4, както и двата им двубоя на трева, които са именно в Куинс.

Мачът между хърватина и испанеца е от 16 часа в ефира на Mtel Sport 1, така че големите тенис емоции в неделния следобед са гарантирани.