Финалистът от 2008 година Жо-Вилфрид Цонга (Франция) победи в петсетов мач Николас Алмагро (Испания) с 6:3, 6:4, 4:6, 6:7 (6:8), 9:7 за близо три часа и половина игра и се четвъртфиналите на Открито първенство на Австралия по тенис с общ награден фонд от 19,5 милиона долара.

Френският тенисист започна добре мача и спечели първите два сета. След това в третия сет Цонга допусна пробив в 10-ия гейм, а четвъртия сет загуби след тайбрек с 6:8. В петия решителен сет след равностойна игра Цонга стигна до успеха с третия си пробив в мача в последния гейм.

На четвъртфиналите съперник на Цонга ще бъде световния номер 3 Новак Джокович (Сърбия), от когото загуби на финала тук през 2008-ма година.

Джокович се класира за четвъртфиналите, след като се наложи над поляка Лукаш Кубот с 6:1, 6:2, 7:5. Кубот, който в миналия кръг не изигра двубоя си с контузения Михаил Южни (Русия), не успя да се противопостави на Джокович, който направи само 17 непредизвикани грешки и спечели мача за по-малко от два часа игра.

86-ият в световната ранглиста Кубот игра равностойно само в третия сет до 5:5, след което Джокович направи пробив, а след това спечели двубоя с втория си мачбол с впечатляващ удар от форхенд.