През последните години организаторите на турнира целят да направят тениса все по-модерен спорт, подходящ за по-широка аудитория. NextGen ATP Finals и демонстративни надпревари като Ultimate Tennis Showdown въвеждат редица иновации, част от които постепенно са налагани в Тура.

През това лято повечето състезания имаха една обща характеристика – поради дългата пауза и изгубения игрови ритъм двубоите бяха по-кратки и вместо пълен трети сет се играеше шампионски тайбрек до 10.

Със своите 26 мача за 50 дни Доминик Тийм е несъмнено най-активният тенисист в „демонстративното лято“ по време на пандемията. На пресконференция в Берлин австриецът заяви, че би искал да види този формат и в официалните турнири:

„Все още предпочитам обичайния формат на точкуване, но бих приветствал въвеждане на шампионски тайбрек в третия сет. Форматът може да се внедри постепенно в ранните кръгове, тъй като носи много вълнение на публиката.“

Към момента дългият тайбрек се използва при двойките, докато на сингъл се провежда обичаен сет с нормален тайбрек в края – при 6-6 или при 12-12 на Уимбълдън.

Вчера Доминик спечели надпреварата в Берлин, обръщайки Матео Беретини именно с такъв трети сет до 10 точки. Това бе негова 23-а победа от 26 сблъсъка това лято.

Дължината на срещите е сред основните казуси в спорта и според някои е сред основните причини средната възраст на аудиторията на тениса да се покачва.