Бившата първа ракета на Украйна Александър Долгополов, който от няколко дни е в Киев, където участва в доброволен отряд срещу руската армия, поиска от АТП и УТА да наложат пълна забрана за участие на тенисисти от Русия и Беларус.

Двете страни получиха забрана да участват в почти всички международни спортни прояви, но двете най-големи тенис организации в света подходиха по-снизходително и позволиха на играчите от тези две държави да се състезават като неутрални атлети. Долгополов, който в кариерата си достигна до 13-о място в ранглистата на АТП, каза пред ББС, че няма нищо лично срещу играчи като Даниил Медведев и Андрей Рубльов, но в случая трябва да се действа решително.

"Познавам всички тези момчета лично. Срещу Даниил дори съм играл. Те са приятни хора, но без да ги обиждам, смятам, че Русия трябва да бъде блокирана за участие във всеки спорт и всяко културно събитие. Просто да бъдат неутрални и да не им показват знамето не променя нищо. Смятам, че всеки руснак е отговорен за това, което има Русия като правителство и като президент", заяви Долгополов.

Той призна, че при завръщането си в Украйна е преминал бърз тренировъчен курс как да използва автомат.

"Когато отидеш на бойното поле, искаш да си наясно как се стреля с автомат. Това не означава, че аз ще го използвам. Но знам, че мога да се защитя с него. И ако се случи да попадна в битка, ще мога да стрелям и да уцеля мишената", добави Долгополов, който прекрати състезателната си кариера през 2013 година.