Димитър Кузманов продължава победния си поход на турнира от сериите "Чалънджър" в Барселона и се класира за финала на надпреварата на клей, която е с награден фонд от 44 820 евро. 28-годишният българин победи със 7:5, 7:6(5) словака Алекс Молчан, поставен под номер 2, и достигна до спора за титлата без загубен сет.

Кузманов, който заема 218-о място в света, влезе като аутсайдер срещу намиращия се със 101 места по-напред в ранглистата словак, който само преди месец достигна до третия кръг на Откритото първенство на САЩ. Българинът обаче не показа никакво притеснение и бе почти безгрешен в мача.

В първия сет пловдивчанина поведе с 5:2 гейма, но допусна изравняване до 5:5. Веднага след това обаче Кузманов направи нов пробив за 6:5 и при третото си сервиране за откриващия сет го взе.

Във втория сет пробиви нямаше и това наложи изграването на тайбрек. Кузманов успя да направи три поредни точки при 4:3 за Молчан и си осигури два мачбола, като от втората възможност затвори мача.

В спора за титлата в неделя втората ракета на България ще играе с поставения под номер 1 в схемата Юго Гастон от Франция. Гастон победи с 6:2, 0:6, 6:0 сънародника си Александър Мюлер в другия полуфинал. В кариерата си досега Кузманов никога не е печелил титла от турнир от сериите "Чалънджър". Той има два успеха от 2018 година в турнири на ITF.