Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за полуфиналите на двойки на турнира в австралийския град Бризбейн с награден фонд 461330 долара. Димитров и Кей Нишикори (Япония) победиха водачите в схемата Пиер-Юг Ербер и Никола Маю от Франция с 4:6, 6:1, 10-7 за 70 минути.

След като си размениха по един сет, двубоят трябваше да бъде решен с шампионски тайбрек до 10 точки. Българинът и японецът, които взеха пет поредни гейма, за да затворят втората част, продължиха инерцията си и взеха ранен аванс от 3:1 след отличен ретур на Нишикори, а в последствие изградиха преднината си до 8:3 точки. Тогава французите взеха три поредни разигравания и намалиха, но при 9:6 Димитров и Нишикори стигнаха до три поредни мачбола. Първият от тях беше отразен със страхотен сервис на Ербер, но при втория Димитров направи отличен ретур, който максимално затрудни Ербер, а след това Нишикори завърши точката с лесно воле на мрежата за крайния успех.

Така двамата заработиха по 90 точки за световната ранглиста на двойки и по 3115 долара, а за място на финала те ще срещнат участващите с "уайлд кард" представители на домакините Джеймс Дъкуърт и Крис Гучоне, които елиминираха номер 3 в схемата Лукаш Кубот и Марчин Матковски от Полша с 3:6, 6:3, 10-4.

Нишикори записа втората си победа за деня, след като по-рано днес вторият в схемата на сингъл японец се справи с Михаил Кукушкин от Казахстан с 6:3, 6:4 и се класира за четвъртфиналите.

Напред продължава и номер 3 Марин Чилич, който елиминира трудно южнокорееца Хьн Чун със 7:5, 7:6(3). Чилич пласира 18 аса и все пак стигна до успеха след 106 минути игра. На четвъртфиналите той ще играе срещу австриеца Доминик Тийм, който се справи с Денис Кудла (САЩ) с 6:3, 6:2.

Димитров пък ще изиграе утре своя мач от втория кръг на сингъл срещу сърбина Виктор Троицки./БТА