Аржентинецът Хуан Мартин дел Потро победи драматично испанеца Фелисиано Лопес с 6:7 (5), 7:6 (9), 7:6 (3) и се класира за втория кръг на турнира по тенис за мъже в Сидни с награден фонд 1,07 милиона щатски долара.

Двубоят продължи повече от 200 минути и бе първи за Дел Потро и Лопес през 2011 година.

22-годишният аржентинец, който е бивш шампион от Откритото първенство на САЩ, има изиграни само два официални мача от май миналата година насам. Тогава Хуан Мартин дел Потро претърпя контузия на китката. В един от тези двубои, на турнира в Токио, Дел Потро загуби от Фелисиано Лопес и с победата си в Австралия той взе реванш за поражението от испанския тенисист. Дел Потро, шампион на Открито първенство на САЩ през 2009 година, показа невероятна увереност, въпреки че загуби първия сет срещу поставения под номер 6 в схемата Лопес. Хуан Мартин дел Потро бе на пето място в световната ранглиста при мъжете преди да получи неприятната контузия в китката.

Миналогодишният шампион в Сидни - Маркос Багдатис, се отказа от участие в турнира заради травма в слабините. В женската схема на турнира местната надежда Саманта Стосър, поставена под номер 4 в основната схема, победи белгийката Янина Викмайер със 7:5, 6:4. Във втория кръг Стосър, която игра на финал на Ролан Гарос миналата година, ще се изправи срещу рускинята Светлана Кузнецова.