Руснакът Николай Давиденко започна с победа в златната група на финалния Мастърс в Шанхай с награден фонд 4,45 милиона долара.

Поставеният под номер 4 в схемата Давиденко пласира 11 аса и се наложи над финалиста от Откритото първенство на Австралия Жо-Вилфрид Цонга (Франция) с 6:7(6), 6:4, 7:6(0) след 2:43 часа игра.

Двубоят беше изключително оспорван. В първата част се стигна до тайбрек, в който Давиденко отрази два сетбола при 4:6, но след това направи елементарна грешка при леко волле на мрежата и подари успеха на дебютанта в надпреварата Цонга с 8:6 точки.

Французинът направи първия пробив в мача за 1:0 във втората част и изглеждаше, че поема контрол върху срещата. Руснакът обаче веднага изравни, а в десетия гейм направи нов пробив за 6:4, с което изравни резултата.

В третата решителна част Давиденко поведе с 3:0 с петия си пореден гейм. При 5:2 той пропусна мачбол при сервис на съперника си, а след това при 5:3 сервираше за крайната победа, но се провали. Така Цонга успя отново да изравни и пак се стигна до тайбрек. В него обаче Давиденко беше безпощаден и не даде нито една точка на френския си опонент.

Утре започва надпреварата от червената група, в която защитаващият титлата си и номер 1 в схемата Роджър Федерер (Швейцария) ще играе срещу Жил Симон (Франция), а Анди Мъри (Великобритания) ще срещне Анди Родик (САЩ).