Поставеният под номер 1 Новак Джокович (Сърбия) се класира за финала на силния международен турнир по тенис за мъже в Дубай с награден фонд от 2,233 милиона долара.

Третият в света Джокович победи в изключително оспорван мач французина Жил Симон с 3:6, 7:5, 7:5 и ще спори за титлата в Дубай за първи път в кариерата си.

21-годишният сърбин, шампион от Откритото първенство на Австралия за миналата година, загуби първия сет, но след това реализира решаващи пробиви в края на другите две части, за да триумфира.

Джокович пласира 12 аса в мача, който продължи 2:44 часа.

На финала в търсене на 18-а титла в кариерата си сърбинът ще срещне Давид Ферер (Испания), който постигна лесна победа в другия полуфинал над Ришар Гаске (Франция) с 6:2, 6:2.

Джокович и Ферер са изиграли шест мача по между си като имат по 3 победи и 3 загуби. За последно сърбинът спечели на Откритото първенство на Австралия през януари.

Ферер, който спечели последните си четири мача в два сета, е вторият представител на Испания достигнал финала на турнира в две поредни години, след като през 2008-ма Фелисиано Лопес загуби от Анди Родик.