Интерактив тенис представя осемте финалисти в Bottega ITL Finals 2020. Последният турнир на лигата за годината ще се проведе от 5 до 12 декември в MG Tennis Club с участието на първите осем в годишната ранглиста!

Цветан Иванов е на 48 години, от София, работи като преводач. В момента той е N3 в ранглистата на Интерактив тенис, валидна за финалния Мастърс през декември. Освен към тениса, има специално отношение и към околната среда, като подчертава колко важно е да мислим за нея, да я щадим максимално, за да има къде да живеят децата ни.

- Цветане, откога играеш тенис и откога си в ИТЛ?
- 2020 е седмата ми година в ИТЛ. Лигата е уникална, създаде много общи преживявания за всички в нея. Срещаме се редовно и имаме спортен живот, който е много ценен. С тениса започнах в 5-6 клас, когато тренирах на „Академик“. След това се занимавах с футбол. Преди осем години Интерактив тенис ме върна на корта. Истината е, че се запалих отново по този спорт заради тази платформа, в която има отлична среда, възможност да се срещаме и да се съревноваваме, да играем с различни хора от различни области. Това е ценна спортна общност и е богатство в живота на всеки човек.

- Какво ти харесва в тениса?
- Това, че е много истинско и моментно преживяване. Всичко се решава в момента, когато или си на висотата му, или не. И когато представянето ти е добро, има ефект. Другото е общуването с човека от другата страна на мрежата по време, а и след игра.

- Коя е най-голямата ти победа?
- Всеки път, когато съм играл добре. Всяка една победа, в която съм изпитал удоволствие от играта, е най-голямата ми победа. С годините, когато човек прогресира в играта, това се случва все по-често, не постоянно, но се случва. Когато си влязъл във форма или си подобрил играта си, е много приятно да играеш добре и да победиш. Обикновено нещата не се получават както по телевизията, но когато успееш в отделни елементи, е наистина приятно.

- Кой е най-трудният ти противник?
- Всички, които играят добре – с добра техника и изградени удари. Има доста такива играчи. Появиха се и нови момчета в ИТЛ. Любен Попов например играе много добър тенис, това важи за всички, които се класират напред в последните турнири. Те изпълняват ударите технично и с тях не се играе току-така.

- Кое е най-силното ти оръжие на корта?
- Спокойствието. Основното нещо, когато играеш тенис, а и каквото и да е друго, е да го правиш за самата игра, а не за себе си. Когато се намеси егото, нещата не се получават.  Трябва да дадеш на играта това, която тя иска от тебе, а не ти от нея. Това важи за всяка една сфера в живота.

- Кой удар искаш да подобриш?
- Бекхенда. Малко играя бекхенд и не го изпълнявам добре технически. Разчитам на форхенда, той ми е силна страна и го използвам много. Бягам от бекхенд, затова той изостава и не влиза в играта ми. Не съм готов за него, не разчитам на него, не го усещам добре и допускам технически грешки.

- Какво правиш в критични моменти в мачовете?
- Старая се да запазя спокойствие и да намеря играта си. Но често не успявам и губя мачове. На корта трябва да си спокоен и да оставиш играта да те води. Това е идеалният вариант. Не винаги взимам правилните игрови решения, които тенисът изисква.

- Кой е идолът ти в тениса и защо?
- Роджър Федерер, разбира се. Заради красотата на спорта, която той ни демонстрира с всяко едно отиграване и с всеки мач. Той те вдъхновява и ти се иска и ти да играеш.

- Тенисът помага ли на личния живот или пречи?
- Помага, защото изгражда много качества. Тенисът е платформа, чрез която човек може да работи върху себе си като личност и индивидуалност. Освен това, както всеки спорт, той пречиства и вдъхновява.

- Коя е голямата ти цел в тениса?
- Тя е ясна от самото начало - да стигна до момента, когато тенисът ми доставя голямо удоволствие и се забавлявам на корта. И все повече съм там, което наистина ме радва.

- Докога ще си на корта?
- Докато ми носи удоволствие и удовлетворение, да сме живи и здрави.

- Какво очакваш от финалите на ITL?
- Очаквам интересни срещи, радвам се, че ще се срещна с тези момчета в този хубав тенис комплекс и се надявам да поиграем добре. Очаквам да играя по-инициативно, да покажа по-атакуващ тенис, пък ще видим какво ще се получи. Благодаря на всички от ИТЛ, които се ангажират с любителския тенис – и на организаторите, и на участниците, и ще се радвам отново да си прекараме добре.