"Цунами" от уговорени мачове съпътстват тенис турнирите на ниско ниво. Това е основният извод, до който достигна дългоочакваният доклад за корупция в спорта.

Той бе извършен в рамките на 2 години от Независимия панел за разглеждане IRP и е струвал близо 20 милиона паунда. Според доклада, няма доказателства за прикриване на тези случаи от ръководните органи или от Отдела за интегритет на тениса TIU. Няма доказателства и за участие в уговорени мачове на играчите от най-високо ниво.

В рамките на доклада са анкетирани повече от 3200 професионални тенисиста. От тях, 464 признават, че от първа ръка знаят за уговаряне на мачове.

Специалният панел бе свикан след разкритията на BBC през януари 2016-а за неразкрити нелегални залагания. Според водещия доклада Адам Люис, има "много значим" корупционен проблем на "ниските и средните нива на спорта".

Той сподели още, че от 2009 до 2017 мъжките мачове са отговорни за 83% от всички сигнали за съмнителни двубои.

Според BBC през 2016-а, има "доказателства за проблеми" и на високите етажи на тениса като АТР и WTA мачове, и Големия шлем. Такива доказателства обаче не са открити от доклада.

Попитан, дали тенис феновете могат да вярват на това, което виждат на големите турнири това лято, Люис отговори: "Да, данните показват, че има много малък стимул да се наруши интегритета на топ ниво, така че няма вероятност това да стане."

Други важни изводи и препоръки от доклада:

- Авторите са получили данни за "сезон на уговорените мачове" от октомври до края на годината със "следи 2-3 уговорени мача на ден в турнирите на ITF.
- Данните за уговорени мачове  в Големия шлем са "недостатъчни" 
- Продажбата на официалните резултати на живо на ниво ITF и Про тура трябва да бъде прекратена, защото е увеличила проблема.
- Препоръчва се реалистичен подход към това колко играчи могат да бъдат считани за професионалисти.
- Реорганизация и реформа на TIU, антикорупционният орган на спорта.

Докладът предлага и прекратяване на спонсорството от компании за залагания в тениса, особено на турнирите.

Според Люис, няколко са факторите, които са в основата на този проблем в ниските нива на тениса. Главен сред тях е финансовият проблем и фактът, че много от участниците в тези мачове не получават достатъчни пари от наградните фондове. Освен това малко хора гледат въпросните двубои на живо. Друг фактор е решението на ITF да продаде официалните данни за резултатите на живо през 2012-а, което направи залаганията на мачове от по-ниските нива много по-лесно.

"Само топ 250 на жените и топ 350 на мъжете правят достатъчно пари, за да са на плюс преди треньорските разходи. А освен това има още 15 хиляди професионални състезатели", обяснява Люис. "Това е малка стъпка за играч, който вече е решил да загуби по други причини, да заложи или да информира други за неговите или нейните намерения, за да направи достатъчно пари, за да продължи да играе."

Той разкри, че броят на сигналите за съмнителни мачове се е покачил от 3 през 2012-а, годината, в която ITF продаде резултатите на живо, до 240 през 2016-а.

"Според (Европейската фирма за интегритет в спортните залагания) ESSA, от 2015-а тенисът е отговорен за повече съмнителни залагания от всеки друг спорт във всяко едно тримесечие."