Жо-Вилфрид Цонга спечели трета титла този сезон в турнирите на АТР, след като на финала в Токио се наложи над руснака Михаил Южни с 6:3, 6:3.

Французинът взе мача само за 69 минути и направи добра подготовка за стартиращия в Шанхай турнир от сериите Мастърс. Цонга се представя много добре, откакто се премести в Азия и достигна до полуфинал в Банкок миналата седмица, когато титлата спечели сънародникът му Жил Симон.

Седмият в световната ранглиста и втори в схемата на турнира в Токио французин печели общо пета титла в кариерата си.

„Играх перфектно днес, както между впрочем и вчера. Ако продължавам така и в следващите си мачове, за моите съперници ще бъде много тежко, доволно разясни играта си Цонга.

Французинът проби сервиса на Южни в осмия гейм на първия сет, след като принуди противника си да прати топката в аут с форхенд, а след това с ас, чиято скорост беше 201 км/ч, затвори сета в своя полза.

Нова преса на форхенда на Южни във втория сет даде възможност на Цонга да го пробие за 4:3, а след това и бързо да затвори вратата на надеждите на руснака за обрат.

Така 24-годишният французин регистрира 5 победи и 1 поражение във финалите в турнири на АТР, както и си гарантира участие в заключителното състезание на осемте топтенисисти при мъжете в Лондон. За титлата в японската столица Цонга прибира 300 хиляди долара от наградния фонд.